Legendarna Gościnność

Witamy w Hotelu ZAMEK RYN

pokażzdjęcia
Zwiń oferty

Archiwum wydarzeń

L'Art de la cuisine Martell 2017

4 marca po raz piętnasty firma Wyborowa Pernod-Ricard wraz z marką Martell oraz Grupą Anders zorganizowała w Hotelu ZAMEK RYN**** Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej.



Usytuowany w samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich XIV-wieczny zamek krzyżacki Ryn to miejsce urokliwe i pełne legendarnego ducha, także kulinarnego. Dawna siedziba Komtura, w której rycerze zakonni jadali zwierzynę i ryby z okolicznych jezior i lasów, dziś również słynie z rozmaitości smaków jakie oferuje bogactwo naturalne Warmii i Mazur. Dlatego też jest idealnym miejscem na przeprowadzenie zmagań kulinarnych 16 drużyn reprezentujących najlepsze restauracje w Polsce i… przyznanie pucharu Martell najzdolniejszym kucharzom młodego pokolenia.

Wielkim zaszczytem i honorem było zatem podjęcie Gości w murach tego okazałego miejsca, swego czasu również rezydencji myśliwskiej książąt pruskich.
Zapraszamy w podróż po najlepszych smakach i aromatach, które skupią się w jednym miejscu i czasie za sprawą młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Składnikiem obowiązkowym był tym razem Kulbin nazywany również Orłorybem, marki Black Label.
Kulbin jest to gatunek szelfowy Morza Śródziemnego i wybrzeży zachodniej Afryki, ryba morska z rodziny kulbinowatych. Jej przedstawiciele dorastają do 2 metrów długości i 50 kg
masy ciała. Mięso jest białe i soczyste. Kulbina można przygotowywać w różnych formach: gotować, (w całości, polędwice, filety), grillować, piec, gotować zupy rybne. Może być również podawany w formie sashimi.



PROGRAM

09.00-16.00 - Konkurs L’ART  DE LA CUISINE MARTELL  (Dziedziniec, Poziom I)
10.00-16.00 - Prezentacje sponsorskie degustacje  (Dziedziniec, Poziom I)
10.00-16.00 - Tasting koniaków Martell  (Dziedziniec, Poziom I)
10.00 - Warsztaty sushi – Akademia Sushi (Sala Księżnej Anny, Poziom „0”)
10.00 - Nowe trendy w gastronomii – rozwój sieci handroll, bao, ramen. Wykład prowadzony przez specjalistę Dariusza Richter, Dyrektora do spraw
rozwoju Kuchni Świata (Sala Króla Władysława Jagiełło, Poziom „0”)
11.00 - Warsztaty z dziczyzną – Sokołów (Sala Księcia Witolda, Poziom „0”)
11.00 - Zwiedzanie zamku z przewodnikiem (spotkanie przy Recepcji, Poziom „0”)
12.00 - Zwiedzanie zamku z przewodnikiem (spotkanie przy Recepcji, Poziom „0”)
12.00 - Skuteczne zarządzanie personelem, czyli 6 prostych rozwiązań, które zminimalizują rotację w Twoim zespole – Piotr Rogowski, Paweł Gruba (Sala Króla Władysława Jagiełło, Poziom „0”)
12.00 - Otwarte warsztaty koktajlowe – nowe oblicze koniaku Martell (Winiarnia, Poziom „0”)
13.00 - Warsztaty sushi – Akademia Sushi (Sala Księżnej Anny, Poziom „0”)
13.00 - Zwiedzanie zamku z przewodnikiem (spotkanie przy Recepcji, Poziom „0”)
14.00 - Warsztaty z dziczyzną – Sokołów (Sala Księcia Witolda, Poziom „0”)
14.00 - Nowe trendy w gastronomii – rozwój sieci handroll, bao, ramen. Wykład prowadzony przez specjalistę Dariusza Richter, Dyrektora do spraw rozwoju Kuchni Świata (Sala Króla Władysława Jagiełło, Poziom „0”)
14.00 - Otwarte warsztaty koktajlowe – nowe oblicze koniaku Martell (Winiarnia, Poziom „0”)
14.00 - Zwiedzanie zamku z przewodnikiem (spotkanie przy Recepcji, Poziom „0”)
15.30 - Menu, które zwiększy Twoje obroty. Jak sprzedawać z wysokim zyskiem? – Piotr Rogowski, Paweł Gruba (Sala Króla Władysława Jagiełło, Poziom „0”)


MARTELL

To uznana na całym świecie marka, najbardziej szlachetnych i wyrafinowanych w smaku koniaków pochodzących z południowo – zachodniej Francji, których historia powstania sięga 1715 roku.  W całej gamie produktów odnajdziemy takie trunki jak:  Martell VS, Martell VSOP, Martell XO.

FORMUŁA KONKURSU

L'Art de la cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju, organizowany od 15 lat  w wyjątkowych miejscach. Konkurs polega na przygotowaniu potrawy, która najlepiej komponuje się z koniakiem (do samych potraw nie jest dodawany koniak).

W konkursie bierze udział 16 ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej, z najlepszych restauracji w Polsce. Zgodnie z regulaminem zawodnicy wystąpią w czterech odsłonach na specjalnych stanowiskach konkursowych. Na przygotowanie każdego dania w 12 porcjach kucharze będą mieć jedną godzinę.


Laureaci:

1 miejsce

Peter Bartosz, Rafał Kudliński
Copernicus Toruń Hotel

2 miejsce

Jarosław Owczarczyk, Łukasz Andruszkiewicz
Strefa Restauracja & Bar

3 miejsce

Dominik Drąg, Rafał Stegnicki
Natura Mazur Hotel & SPA Warchały

Nagroda Jury Koneserów:

Rafał Koziorzemski, Oskar Nowicki
Restauracja Biały Królik


LISTA ZAKWALIFIKOWANYCH UCZESTNIKÓW

1. Mateusz Bogdański, Artur Kuchnia, Hotel Heron Gródek pod Dunajcem, Sienna
2. Mateusz Skonka, Tomasz Ziółkowski, Quale Restaurant, Łódź
3. Dawid Walas, Kamil Maćkowski, Hotel Fabryka Wełny Hotel & Spa, Pabianice
4. Tomasz Janczewski, Arkadiusz Janiak, Andel’s by Vienna House, Łódź
5. Mateusz Sawicki, Rafał Błoński, Restauracja Projekt 36, Sopot
6. Diana Olechnowicz, Łukasz Stepnowski, Restauracja Amber Room, Warszawa
7. Krzysztof Lizak, Sebastian Szczurek, Salina Restaurant, Bochnia
8. Peter Bartosz, Rafał Kudliński, Copernicus Toruń Hotel, Toruń
9. Robert Borowski, Anna Karwowska, Introligatornia Smaku, Kraków
10. Rafał Koziorzemski, Oskar Nowicki, Restauracja Biały Królik, Gdynia
11. Tomasz Zdrenka, Michał Seyda, Restauracja Garden City, Poznań
12. Łukasz Wędzik, Kamil Kowalski, Restauracja Bulaj, Sopot
13. Jarosław Owczarczyk, Łukasz Andruszkiewicz, Strefa Restauracja & Bar, Warszawa
14. Dominik Drąg, Rafał Stegnicki, Natura Mazur Hotel & Spa Warchały, Jedwabno
15. Kamil Łudzik, Adam Tyrała, Hotel Stary, Kraków
16. Ariel Ziółkowski, Łukasz Wieczorek, Sofitel Victoria, Warszawa


ZOBACZ RÓWNIEŻ, JAK BYŁO W 2016 ROKU


 

Wydarzenia w tej kategorii

Stare Dobre Małżeństwo - Koncert 2017

Stare Dobre Małżeństwo - Koncert 2017

11 sierpnia 2017

Medieval Games

Medieval Games

7-9 kwietnia 2017

L'Art de la cuisine Martell 2017

L'Art de la cuisine Martell 2017

4 marca 2017

Bal Karnawałowy

Bal Karnawałowy

25 lutego 2017

Mazurski Rejs Komediowy 2016 - edycja jesienno-zimowa

Mazurski Rejs Komediowy 2016 - edycja jesienno-zimowa

2 grudnia 2016

Festiwal Wina Zamkowe Bachanalia 2016

Festiwal Wina Zamkowe Bachanalia 2016

12 listopada 2016

Turniej Miast Historycznych 2016

Turniej Miast Historycznych 2016

Po raz siódmy uczniowie stanęli w szranki podczas Turnieju Miast Historycznych.

Koncert Jarosława Chojnackiego

Koncert Jarosława Chojnackiego

25-go września 2016, godzina 16.00. Wstęp wolny.

Stare Dobre Małżeństwo

Stare Dobre Małżeństwo

Przez trzy dekady Krzysztof Myszkowski i jego Stare Dobre Małżeństwo przykuwają uwagę miłośników dobrej piosenki. To był niezwykły koncert.

Festiwal Kultury Średniowiecza Masuria 2016

Festiwal Kultury Średniowiecza Masuria 2016

13 sierpnia 2016

Mustang Race 2016

Mustang Race 2016

Jedna z najciekawszych imprez motoryzacyjnych w Polsce.

Mazurski Rejs Komediowy 2016

Mazurski Rejs Komediowy 2016

W Hotelu ZAMEK RYN**** już nie raz gościł teatr. Tym razem przybyli do niego znamienici aktorzy Krakowskiego Teatru Komedia.

Urodziny Zamku

Urodziny Zamku

Świętuj z nami!
 

Rage 2016 - Elite Circle

Rage 2016 - Elite Circle

Spotkanie z niezwykłymi samochodami, 6-7 lipca 2016.

Wsparliśmy młodych mistrzów świata

Wsparliśmy młodych mistrzów świata

L'Art de la cuisine Martell 2016

L'Art de la cuisine Martell 2016

XIV edycja Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej.

XII Bal Logistyka

XII Bal Logistyka

29-31 stycznia 2016

SYLWESTER U HRABIEGO DRACULI

SYLWESTER U HRABIEGO DRACULI

Gdy słońce zaszło krwistą czerwienią, a Zamek otuliła srebrna księżycowa poświata, Hrabia Dracula zaprosił na najpiękniejszy Bal w roku.

Bachanalia 2015

Bachanalia 2015

Szósta edycja Festiwalu Wina

Turniej Miast Historycznych 2015

Turniej Miast Historycznych 2015

Już po raz szósty uczniowie rywalizowali w Turnieju Miast Historycznych.

Epi Militaris 2015

Epi Militaris 2015

IV Międzynarodowa Konferencja Naukowa EpiMilitaris 2015 – Zdarzenia masowe, 13-14 października.

Wystawa prac Jolanty Bartosik "Uśpione Akty"

Wystawa prac Jolanty Bartosik "Uśpione Akty"

Zaprosiliśmy Państwa na spotkanie ze sztuką.

Koncerty Szantowe w Gościńcu Ryński Młyn

Koncerty Szantowe w Gościńcu Ryński Młyn

Serdecznie zapraszamy na niedzielne wieczory z muzyką szanty w Gościńcu Ryński Młyn.

Pożary Wewnętrzne - Konferencja 2015

Pożary Wewnętrzne - Konferencja 2015

Międzynarodowa Konferencja „Pożary Wewnętrzne”, która odbyła się w dniach 21-22 września 2015 w Hotelu ZAMEK RYN****.

Biesiady - Wiwat Sarmacja

Biesiady - Wiwat Sarmacja

Zapraszamy do wspólnej zabawy, w której poczujecie się Państwo jak Elita dawnego supermocarstwa - Rzeczpospolitej Obojga Narodów.

Festiwal Kultury Średniowiecza Masuria 2015

Festiwal Kultury Średniowiecza Masuria 2015

Zapraszamy wszystkich na niezwykłe wydarzenie - kolejną edycję Festiwalu Kultury Średniowiecza - MASURIA 2015.

Zamki Państwa Krzyżackiego w Prusach - wystawa

Zamki Państwa Krzyżackiego w Prusach - wystawa

Mieliśmy okazję zaprosić Państwa na wystawę w niezwykły sposób prezentującą zamki Państwa Krzyżackiego w Prusach.

Akademia - serowarstwo i pieczenie chleba

Akademia - serowarstwo i pieczenie chleba

Hotel ZAMEK RYN**** wraz z Akademią Siedliska pod Lipami zaprosili na warsztaty serowarsko-chlebowe "Weekend z serami i chlebem".

L'art de la cuisine Martell 2015

L'art de la cuisine Martell 2015

Konkurs był zacięty, zawodnicy reprezentowali najwyższy poziom sztuki kulinarnej. Zwyciężyli najlepsi!

Bal Sylwestrowy 2014/2015

Bal Sylwestrowy 2014/2015

W tę wyjątkowa noc zabierzemy Państwa w kulinarno - taneczną podróż na niebiańsko - piekielne ucztowanie.

Szef Kuchni na Festiwalu Białej Trufli

Szef Kuchni na Festiwalu Białej Trufli

Szef Zamkowej Kuchni - Ireneusz Koniuszek - na "Festiwalu Białej Trufli z Gubbio".

Zakon Krzyżacki - Międzynarodowa Konferencja

Zakon Krzyżacki - Międzynarodowa Konferencja

I Międzynarodowa Konferencja: Zakon Krzyżacki –
dziedzictwo historyczne i kulturowe a teraźniejszość.

II Międzynarodowy Festiwal Filmów Medycznych

II Międzynarodowy Festiwal Filmów Medycznych

II Międzynarodowy Festiwal Filmów Medycznych Ryn 2014 to filmowe sympozjum naukowe, przeznaczone dla lekarzy wszystkich specjalności... /czytaj więcej/

Festiwal Wina Bachanalia 2014

Festiwal Wina Bachanalia 2014

Już po raz piąty spotkaliśmy się na Festiwalu Wina.

EPIMILITARIS 2014

EPIMILITARIS 2014

III Międzynarodowa Konferencja Naukowa z Ćwiczeniem Praktycznym EpiMilitaris 2014 – Medycyna polowa - 13-16 października 2014 r.

Występ młodzieżowej orkiestry dętej "Kaprys"

Występ młodzieżowej orkiestry dętej "Kaprys"

Młodzieżowa Orkiestra Dęta Gminy Prószków "Kaprys" zagra na Zamkowym Dziedzińcu w środę 27 sierpnia.

Duet gitarowy Umbral

Duet gitarowy Umbral

Koncert duetu gitarowego Umbral z Urugwaju - 26 sierpnia

Biesiady u Bachusa

Biesiady u Bachusa

Za czasów państwa krzyżackiego w Ryńskiej Komturii istniała winnica. Do dziś obok zamku wznosi się wzgórze...

Festiwal Kultury Średniowiecza Masuria 2014

Festiwal Kultury Średniowiecza Masuria 2014

Piękne stroje, niesamowite pokazy, jarmark... a wszystko w klimacie Średniowiecza.

4 Tony Podłogi - Paweł Burczyk

4 Tony Podłogi - Paweł Burczyk

Pewnego sierpniowego tygodnia zaprezentowaliśmy wyjątkowy monodram w wykonaniu znanego aktora Pawła Burczyka.

Turniej Miast Historycznych

Turniej Miast Historycznych

Zmagania szkół były zacięte, nie obyło się bez upadków, ale też... spektakularnych zwycięstw.

Turniej Młodych Kabaretów o Złote Jajo Łabędzia

Turniej Młodych Kabaretów o Złote Jajo Łabędzia

Dla wszystkich, którzy lubią się dobrze pośmiać, a nie lubią za to płacić.

Pożary Wewnętrzne - Konferencja 2014

Pożary Wewnętrzne - Konferencja 2014

Coroczna konferencja grupy IFIW (International Fire Instructors Workshop – Międzynarodowe Warsztaty Instruktorów Pożarniczych).

Zakażenia chirurgiczne i szpitalne

Zakażenia chirurgiczne i szpitalne

XXV Zjazd Naukowo-Szkoleniowy Sekcji Zakażeń Chirurgicznych ZGTChP i XXI Zjazd Polskiego Towarzystwa Zakażeń Szpitalnych - konferencja naukowo-szkoleniowa.

Festiwal Cittaslow

Festiwal Cittaslow

Regionalnemu jarmarkowi towarzyszyła konferencja „Miasta Cittaslow a rozwój społeczności”, która miała miejsce w naszym hotelu.

Razem z Hołkiem Budzimy Łukasza

Razem z Hołkiem Budzimy Łukasza

"Razem z Hołkiem Budzimy Łukasza" to trzecia edycja akcji charytatywnej, a jednocześnie doskonała zabawa na torze rajdowym.

L’Art de la cuisine Martell 2014 Hotel ZAMEK RYN****

L’Art de la cuisine Martell 2014 Hotel ZAMEK RYN****

XII edycja Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej.

Rajdowa przygoda dla całej rodziny

Rajdowa przygoda dla całej rodziny

Mamy wielką przyjemność zaprosić Państwa do przeżycia niesamowitej przygody na torze rajdowym w Mrągowie.

GOTOWANIE JAKO ŻYWO

GOTOWANIE JAKO ŻYWO

W trakcie każdego z trzech wydarzeń na oczach Gości Szefowie Kuchni GRUPY ANDERS odtworzą dawne kulinarne cuda. Pachnące dania ze świeżych, mazurskich produktów...

Festiwal Wina Bachanalia 2013

Festiwal Wina Bachanalia 2013

Była to IV edycja Festiwalu Wina adresowana nie tylko do sektora branżowego, ale także Gości hotelowych i mieszkańców Mazur...

Hotel Zamek Ryn**** to unikalne miejsce na Mazurach, w ktorym każdy znajdzie coś dla siebie.

Zwiedzanie zamku
Kręgle w zbrojowni
Basen
ATRAKCJE W POBLIŻU
Golf
Na śniegu
Na wodzie
Na lądzie
Na niebie
Spa

Hotel Zamek Ryn**** znajduje się tam, gdzie bije serce Mazur, a wszechobecny duch historii sprawia, że czas staje w miejscu.

  • Lotnisko Mazury 1:00h / 78km
  • Gdańsk 3:10h / 250km
  • Warszawa 3:30h / 240km
  • Kraków 7:30h / 530km
  • Wrocław 7:30h / 590km
  • Poznań 5:50h / 420km
  • Białystok 2:30h / 170km
  • Kaliningrad 2:05h / 135 km
  • Mińsk 6:30h / 520km
Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

OK, zamknij