Legendarna Gościnność

Witamy w Hotelu ZAMEK RYN

pokażzdjęcia
Zwiń oferty

L'Art de la cuisine Martell 2014

 



XII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej
l'Art de la cuisine Martell 2014

Hotel ZAMEK RYN****
28 lutego - 02 marca 2014 r.

Ryn, 1 marca 2014 r – Właśnie zakończył się XII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L'Art de la cuisine Martell. 16 drużyn reprezentujących restauracje z całej Polski rywalizowało na Zamku w Rynie o tytuł najbardziej uzdolnionych kucharzy. Zwycięzców – Daniela Olasa i Dawid Szkudlarka z HOTELU ZDROJOWY PRO VITA – wyłoniło Jury pod przewodnictwem Kurta Schellera.
Zadaniem uczestników tegorocznej edycji konkursu było przygotowanie potrawy z kaczką barbarie oraz wybór najlepiej komponującego się z nią wariantu koniaku Martell. Na przygotowanie wyjątkowej potrawy, dwuosobowe drużyny miały tylko godzinę. Ich zmagania oceniane były przez jury degustacyjne oraz jury techniczne, w którym zasiadały największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce.

JURY DEGUSTACYJNE PROFESJONALNE
KURT SCHELLER, JOSEPH „JÓZEK” SEELETSO, PAWEŁ OSZCZYK, ADAM CHRZĄSTOWSKI, JAROSŁAW WALCZYK, ANDRZEJ BAŁDYGA, JAROSŁAW UŚCIŃSKI

JURY KONESERÓW KONIAKU
CHRISTIAN SEEL, Dyrektor Marketingu PRP, JAROSŁAW KOWALSKI, GUILLAUME GIRARD-REYDET Prezes PRP, JEAN-JACQUES REGNAULT Martell, GRZEGORZ KAZUBSKI, DANIEL BŁASZKIEWICZ

JURY TECHNICZNE
TOMASZ DEKER, ŁUKASZ PIELAK, TOMASZ DZIURA, MAREK WIDOMSKI

„To już XII spotkanie kulinarnej elity na naszym średniowiecznym zamku krzyżackim. Cieszy nas to, że co roku udaje nam się tu zgromadzić amatorów pysznego jedzenia i zaprezentować im zupełnie nowe potrawy. Nasz konkurs na stałe wpisał się już do kalendarza najważniejszych imprez gastronomicznych” – mówi Łukasz Kundzicz, Dyrektor Działu Marketingu i Sprzedaży hotelu.

„Koniak jest doskonałym trunkiem, który sprawdza się zarówno jako digestif jak i uzupełnienie posiłku. Jego nuty smakowe podkreślają poszczególne składniki potraw, pozwalając na stworzenie wyjątkowej kompozycji. Uczestnicy konkursu kreują czasami zupełnie zaskakujące połączenia, często bardzo nowoczesne, jednak za każdym razem odpowiednio dobrany koniak dodaje im finalnego szlifu” – mówi Dariusz Fabrykiewicz, Ambasador Koniaku Martell, Pernod Ricard Polska.

Tegoroczni laureaci konkursu:

I miejsce
Daniel Olas i Dawid Szkudlarek - HOTEL ZDROJOWY PRO VITA

II miejsce
Bartłomiej Witkowski i Kamil Werewka - Copernicus Hotel – Toruń

III miejsce
Tomasz Moczkowski i Kamil Wierzbowski - RESTAURACJA CONCEPT 13

Wyróżnienie jury koneserów koniaku:
Łukasz Płowski i Piotr Kuziela - Makro Cash and Carry Polska S.A. – Warszawa


Więcej o produktach:

Koniaki Martell: Martell został założony w 1715 roku w regionie Charente przez Jeana Martella i jest jednym z najstarszych pośród wielkich Domów Koniaku. To co wyróżnia Martell od innych koniaków, to metoda podwójnej destylacji w tradycyjnych alembikach, jedynie sklarowanej części wina, która pozwala na wydobycie esencji wina zwanej eaux-de-vie. Używane w procesie produkcji winogrona pochodzą z 4 najlepszych “crus”, czyli “obszarów upraw”- inaczej regionów prowincji: Borderies, Grande Champagne, Petite Champagne oraz Fins Bois. Beczki używane przez Martell w procesie dojrzewania eaux-de-vie wytwarzane są z drobnoziarnistego rodzaju drewna dębowego z lasów “Troncais”. Rodzina koniaków Martell na Polskim rynku składa się z: Martell V.S., Martell V.S.O.P., Martell X.O.

Kaczka barbarie: Jest hodowlanym gatunkiem kaczki, występujący także w stanie dzikim na terenach od zachodnich wybrzeży Meksyku, poprzez Amerykę Środkową po Ekwador nad Pacyfikiem oraz wybrzeża Urugwaju i północnej Argentyny nad oceanem atlantyckim. Mięso tych kaczek charakteryzuje niska zawartość tłuszczu oraz wyjątkowy smak, który jest rezultatem pochodzenia i warunków życia drobiu.

Organizatorem Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’Art de la cuisine Martell jest Hotel ZAMEK RYN**** i Grupa Anders przy merytorycznej współpracy Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Patroni medialni wydarzenia: Gazeta.pl, Slow Life, Food Service, Poradnik Restauratora, News-gastro.pl, Papaja.pl, Horeca.pl oraz Poland 100 Best Restaurants.

Wkrótce zamieścimy fotorelację z wydarzenia.

ZOBACZ, JAK BYŁO PODCZAS XI EDYCJI (2013)




Hotel Zamek Ryn**** to unikalne miejsce na Mazurach, w ktorym każdy znajdzie coś dla siebie.

Zwiedzanie zamku
Kręgle w zbrojowni
Basen
ATRAKCJE W POBLIŻU
Golf
Na śniegu
Na wodzie
Na lądzie
Na niebie
Spa

Hotel Zamek Ryn**** znajduje się tam, gdzie bije serce Mazur, a wszechobecny duch historii sprawia, że czas staje w miejscu.

  • Lotnisko Mazury 1:00h / 78km
  • Gdańsk 3:10h / 250km
  • Warszawa 3:30h / 240km
  • Kraków 7:30h / 530km
  • Wrocław 7:30h / 590km
  • Poznań 5:50h / 420km
  • Białystok 2:30h / 170km
  • Kaliningrad 2:05h / 135 km
  • Mińsk 6:30h / 520km
Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

OK, zamknij