Legendarna Gościnność

Witamy w Hotelu ZAMEK RYN

pokażzdjęcia
Wakacje we wrześniu

Wakacje we wrześniu

min. 3 noce, do 30.09 od 225 Sprawdź
PYSZNIE, PRZAŚNIE I PO RYCERSKU

PYSZNIE, PRZAŚNIE I PO RYCERSKU

pakiet 2 noce, między 29.09 a 01.10 od 459 Sprawdź
HEJ, MAZURY, JAK WY CUDNE!

HEJ, MAZURY, JAK WY CUDNE!

pakiet 2 noce, między 13.10 a 15.10 od 459 Sprawdź
Mazurski Oktoberfest

Mazurski Oktoberfest

pakiet 2 noce, między 20.10 a 22.10 od 490 Sprawdź
HALLOWEEN

HALLOWEEN

pakiet 2 noce, między 28.10 a 30.10 od 499 Sprawdź
Błogi listopadowy weekend w zamku

Błogi listopadowy weekend w zamku

pakiet 2 noce, między 03.11 a 05.11 od 420 Sprawdź
Młode wino i gęsina

Młode wino i gęsina

pakiet 2 noce, między 10.11 a 12.11 od 585 Sprawdź
Sobotni czas urody

Sobotni czas urody

pakiet 1 noc, między 18.11 a 19.11 od 220 Sprawdź
ANDRZEJKI

ANDRZEJKI

pakiet 2 noce, między 25.11 a 27.11 od 504 Sprawdź
Festiwal Wina  Bachanalia

Festiwal Wina Bachanalia

pakiet 2 noce, między 01.12 a 03.12 od 639 Sprawdź
Weekend Św. Mikołaja

Weekend Św. Mikołaja

pakiet 2 noce, między 08.12 a 10.12 od 535 Sprawdź
Święta Bożego Narodzenia na Mazurach 2017

Święta Bożego Narodzenia na Mazurach 2017

pakiet 3 noce, między 23.12 a 27.12 od 980 Sprawdź
SYLWESTER na Mazurach 2017/2018

SYLWESTER na Mazurach 2017/2018

pakiet 3 noce, między 30.12 a 02.01.18 od 1 495 Sprawdź
ZOBACZ PAKIETY SPA

ZOBACZ PAKIETY SPA

dowolna długość pobytu od 268 Sprawdź
GOLF & SPA

GOLF & SPA

pakiet 2 noce, do 30.12 od 560 Sprawdź
Skrzydlate Mazury

Skrzydlate Mazury

pakiet 2 noce, do 31.10 od 640 Sprawdź
Złoty Wiek 50+

Złoty Wiek 50+

pakiet 2 noce od 610 Sprawdź
SAMOLOTEM NA MAZURY

SAMOLOTEM NA MAZURY

pakiet 2 noce, do 30.06.18 od 775 Sprawdź
Tajemnicze Mazury Off-Road

Tajemnicze Mazury Off-Road

pakiet 2 noce, do 21.12 od 740 Sprawdź
WEEKEND STYLOWO I ROMANTYCZNIE

WEEKEND STYLOWO I ROMANTYCZNIE

pakiet 2 noce od 475 Sprawdź
ALL INCLUSIVE

ALL INCLUSIVE

pakiet 2 noce od 1 010 Sprawdź
Weekend Chwila Relaksu

Weekend Chwila Relaksu

pakiet 2 noce, do 15.04.18 od 535 Sprawdź
Zwiń oferty

L'Art de la cuisine Martell 2014

 



XII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej
l'Art de la cuisine Martell 2014

Hotel ZAMEK RYN****
28 lutego - 02 marca 2014 r.

Ryn, 1 marca 2014 r – Właśnie zakończył się XII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L'Art de la cuisine Martell. 16 drużyn reprezentujących restauracje z całej Polski rywalizowało na Zamku w Rynie o tytuł najbardziej uzdolnionych kucharzy. Zwycięzców – Daniela Olasa i Dawid Szkudlarka z HOTELU ZDROJOWY PRO VITA – wyłoniło Jury pod przewodnictwem Kurta Schellera.
Zadaniem uczestników tegorocznej edycji konkursu było przygotowanie potrawy z kaczką barbarie oraz wybór najlepiej komponującego się z nią wariantu koniaku Martell. Na przygotowanie wyjątkowej potrawy, dwuosobowe drużyny miały tylko godzinę. Ich zmagania oceniane były przez jury degustacyjne oraz jury techniczne, w którym zasiadały największe autorytety sztuki kulinarnej w Polsce.

JURY DEGUSTACYJNE PROFESJONALNE
KURT SCHELLER, JOSEPH „JÓZEK” SEELETSO, PAWEŁ OSZCZYK, ADAM CHRZĄSTOWSKI, JAROSŁAW WALCZYK, ANDRZEJ BAŁDYGA, JAROSŁAW UŚCIŃSKI

JURY KONESERÓW KONIAKU
CHRISTIAN SEEL, Dyrektor Marketingu PRP, JAROSŁAW KOWALSKI, GUILLAUME GIRARD-REYDET Prezes PRP, JEAN-JACQUES REGNAULT Martell, GRZEGORZ KAZUBSKI, DANIEL BŁASZKIEWICZ

JURY TECHNICZNE
TOMASZ DEKER, ŁUKASZ PIELAK, TOMASZ DZIURA, MAREK WIDOMSKI

„To już XII spotkanie kulinarnej elity na naszym średniowiecznym zamku krzyżackim. Cieszy nas to, że co roku udaje nam się tu zgromadzić amatorów pysznego jedzenia i zaprezentować im zupełnie nowe potrawy. Nasz konkurs na stałe wpisał się już do kalendarza najważniejszych imprez gastronomicznych” – mówi Łukasz Kundzicz, Dyrektor Działu Marketingu i Sprzedaży hotelu.

„Koniak jest doskonałym trunkiem, który sprawdza się zarówno jako digestif jak i uzupełnienie posiłku. Jego nuty smakowe podkreślają poszczególne składniki potraw, pozwalając na stworzenie wyjątkowej kompozycji. Uczestnicy konkursu kreują czasami zupełnie zaskakujące połączenia, często bardzo nowoczesne, jednak za każdym razem odpowiednio dobrany koniak dodaje im finalnego szlifu” – mówi Dariusz Fabrykiewicz, Ambasador Koniaku Martell, Pernod Ricard Polska.

Tegoroczni laureaci konkursu:

I miejsce
Daniel Olas i Dawid Szkudlarek - HOTEL ZDROJOWY PRO VITA

II miejsce
Bartłomiej Witkowski i Kamil Werewka - Copernicus Hotel – Toruń

III miejsce
Tomasz Moczkowski i Kamil Wierzbowski - RESTAURACJA CONCEPT 13

Wyróżnienie jury koneserów koniaku:
Łukasz Płowski i Piotr Kuziela - Makro Cash and Carry Polska S.A. – Warszawa


Więcej o produktach:

Koniaki Martell: Martell został założony w 1715 roku w regionie Charente przez Jeana Martella i jest jednym z najstarszych pośród wielkich Domów Koniaku. To co wyróżnia Martell od innych koniaków, to metoda podwójnej destylacji w tradycyjnych alembikach, jedynie sklarowanej części wina, która pozwala na wydobycie esencji wina zwanej eaux-de-vie. Używane w procesie produkcji winogrona pochodzą z 4 najlepszych “crus”, czyli “obszarów upraw”- inaczej regionów prowincji: Borderies, Grande Champagne, Petite Champagne oraz Fins Bois. Beczki używane przez Martell w procesie dojrzewania eaux-de-vie wytwarzane są z drobnoziarnistego rodzaju drewna dębowego z lasów “Troncais”. Rodzina koniaków Martell na Polskim rynku składa się z: Martell V.S., Martell V.S.O.P., Martell X.O.

Kaczka barbarie: Jest hodowlanym gatunkiem kaczki, występujący także w stanie dzikim na terenach od zachodnich wybrzeży Meksyku, poprzez Amerykę Środkową po Ekwador nad Pacyfikiem oraz wybrzeża Urugwaju i północnej Argentyny nad oceanem atlantyckim. Mięso tych kaczek charakteryzuje niska zawartość tłuszczu oraz wyjątkowy smak, który jest rezultatem pochodzenia i warunków życia drobiu.

Organizatorem Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’Art de la cuisine Martell jest Hotel ZAMEK RYN**** i Grupa Anders przy merytorycznej współpracy Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Patroni medialni wydarzenia: Gazeta.pl, Slow Life, Food Service, Poradnik Restauratora, News-gastro.pl, Papaja.pl, Horeca.pl oraz Poland 100 Best Restaurants.

Wkrótce zamieścimy fotorelację z wydarzenia.

ZOBACZ, JAK BYŁO PODCZAS XI EDYCJI (2013)




Hotel Zamek Ryn**** to unikalne miejsce na Mazurach, w ktorym każdy znajdzie coś dla siebie.

Zwiedzanie zamku
Kręgle w zbrojowni
Basen
ATRAKCJE W POBLIŻU
Golf
Na śniegu
Na wodzie
Na lądzie
Na niebie
Spa

Hotel Zamek Ryn**** znajduje się tam, gdzie bije serce Mazur, a wszechobecny duch historii sprawia, że czas staje w miejscu.

  • Lotnisko Mazury 1:00h / 78km
  • Gdańsk 3:10h / 250km
  • Warszawa 3:30h / 240km
  • Kraków 7:30h / 530km
  • Wrocław 7:30h / 590km
  • Poznań 5:50h / 420km
  • Białystok 2:30h / 170km
  • Kaliningrad 2:05h / 135 km
  • Mińsk 6:30h / 520km
Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

OK, zamknij