Legendarna Gościnność

Witamy w Hotelu ZAMEK RYN

pokażzdjęcia
Zwiń oferty

L'Art de la cuisine Martell 2015

L'art de la cuisine Martell 2015

 


XIII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej
l'Art de la cuisine Martell 2015

Hotel ZAMEK RYN****
28 lutego 2015 r.


Impreza Kulinarna Roku


Najlepsi młodzi kucharze, wołowina i koniak.
Znamy zwycięzców konkursu L’Art de la cuisine Martell 2015!

XIII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Kulinarnych – L’Art de la cuisine Martell dobieg końca. Ogrom emocji, wybitni kucharze, wykwintne dania oraz koniak – to tylko niektóre elementy tegorocznego konkursu kulinarnego. Na czas jego trwania średniowieczny Zamek Ryn stał się areną kuchennych zmagań. Do walki o tytuł najlepszych stanęło 16 dwuosobowych drużyn reprezentujących restauracje z całej Polski. XII edycja była wyjątkowa ze względu na obchody 300 urodzin Domu Koniaku Martell. Zwycięzcami tegorocznej edycji zostali Jakub Walczak oraz Tomasz Zdrenka z RESTAURACJI ENJOY PLATINUM PALACE RESIDENCE – POZNAŃ.

Mistrzem ceremonii był Dariusz Struciński – wybitny szef kuchni Hotelu Anders

Najważniejszy składnik – wołowina!

Zadaniem uczestników tegorocznej edycji konkursu było przygotowanie potrawy z wołowiną oraz wybór najlepiej komponującego się z nią wariantu koniaku Martell. Jury pod przewodnictwem Pawła Oszczyka oraz Jarosława Walczyka, w skład którego weszły największe kulinarne autorytety, m.in. Adam Chrząstkowski, Tomasz Deker czy Andrzej Bałdyga, oceniało smak, wygląd, kompozycję oraz ekspozycję głównego składnika. Kucharze wzbili się na wyżyny swoich umiejętności przygotowując m.in. roladę z rostbefu ze słoniną, batat pont – neuf, mandarynkę kompresowaną w winie agrestowym, sos czekoladowo – kawowy ze szpikiem wołowym, czy też buraki karmelizowane na miodzie.

Tegoroczną, XIII edycję wygrała potrawa Rostbef wędzony oraz szpik wołowy z konfiturą z cebuli i sosem z czerwonego wina.

Jakub Walczak oraz Tomasz Zdrenka w ciągu 60 minut stworzyli danie z Rostbefu. Wołowina oraz wszystkie dodatki do dania zostały podkreślone głębokim, aksamitnym smakiem koniaku Martell. Trunek ten można podawać zarówno solo jak i jako uzupełnienie posiłku. Jego wyjątkowe aromaty i nuty smakowe sprawiają, że podczas degustacji z poszczególnych składników dania wyłaniają się dodatkowego smaki. – komentuje Dariusz Fabrykiewicz, Ambasador Koniaku Martell, Wyborowa Pernod Ricard.

Trójka wyróżnionych

XIII edycja konkursu była bardzo zaskakująca. Poziom był bardzo wysoki, a młodzi kucharze pokazali to co w gastronomii najlepsze. Innowacyjne pomysły, wyborne smaki oraz wcześniej niespotykane połączenia składników. To wszystko sprawia, że konkurs L’Art de la cuisine Martell na stałe zagościł w kalendarzach kulinarnych mistrzów. Dzięki konkursom takim jak ten, mamy możliwość poznania i odkrycia młodych talentów gastronomicznych. Dodatkowo L’Art de la cuisine Martell zaliczany jest do grona konkursów wchodzących w skład Kulinarnego Pucharu Polski, co czyni go niezwykle prestiżowym – komentuje Dariusz Struciński.

GALERIA ZDJĘĆ


Tegoroczni laureaci konkursu:

I Miejsce

JAKUB WALCZAK I TOMASZ ZDRENKA
RESTAURACJA ENJOY PLATINUM PALACE RESIDENCE – POZNAŃ

II Miejsce

Filip Stępień i Dawid Ślęczka
Hotel Galaxy Restauracja Andromeda – Kraków

III Miejsce

Daniel Olas i Dawid Szkudlarek
Hotel Zdrojowy PRO VITA i Folwark Folińscy – Kołobrzeg


Wiecej o marce Martell:

Martell został założony w 1715 roku w regionie Charente przez Jeana Martella i jest jednym z najstarszych pośród wielkich Domów Koniaku. To co wyróżnia Martell od innych koniaków, to metoda podwójnej destylacji w tradycyjnych alembikach, jedynie sklarowanej części wina, która pozwala na wydobycie esencji wina zwanej eaux-de-vie. Używane w procesie produkcji winogrona pochodzą z 4 najlepszych “crus”, czyli “obszarów upraw”- inaczej regionów prowincji: Borderies, Grande Champagne, Petite Champagne oraz Fins bois. Beczki używane przez Martell w procesie dojrzewania eaux-de-vie wytwarzane są z drobnoziarnistego rodzaju drewna dębowego z lasów “Troncais”. Rodzina koniaków Martell na polskim rynku składa się z: Martell V.S., Martell V.S.O.P., Martell X.O, Martell Cohiba, Martell Chanteloup Perspective i Martell L’Or.

Organizatorem Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’Art de la cuisine Martell jest Hotel ZAMEK RYN**** należący do Grupy Anders przy merytorycznej współpracy Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Patroni medialni wydarzenia:, Food Service, GazetaOlsztynska.pl, Gazeta Giżycka, gastronomianaobcasach.pl, Kuchnia+, Newsgastro.pl, Papaja.pl, Poland100bestrestaurants.pl, Poradnik Restauratora, Smarten PR, SlowLife, WM.pl, Wyborcza.pl.



 

Wydarzenia w tej kategorii

Mazurski Oktoberfest

Mazurski Oktoberfest

sobota, 21 października 2017
warsztaty, prezentacje, degustacje, stoiska, biesiada piwna

Koncert Gitarowy Fingerstyle - Janek Pentz

Koncert Gitarowy Fingerstyle - Janek Pentz

26 sierpnia 2017, godz. 20.00

Kasztelańska Feta

Kasztelańska Feta

Zakosztuj wspaniałej biesiady w szlacheckim stylu! Pojedynek na szable, wspólne śpiewy oraz zabawy, a przede wszystkim jadło i napitek, które przystoją temu wydarzeniu.

Festiwal Kultury Średniowiecza Masuria 2017

Festiwal Kultury Średniowiecza Masuria 2017

12 sierpnia 2017

Mazurski Rejs Komediowy 2017

Mazurski Rejs Komediowy 2017

11 sierpnia 2017

Stare Dobre Małżeństwo - Koncert 2017

Stare Dobre Małżeństwo - Koncert 2017

11 sierpnia 2017

Pablo Picasso - wystawa grafik

Pablo Picasso - wystawa grafik

do 28 lipca 2017, Ryńskie Centrum Kultury (100 metrów od zamku)

Aukcja i wystawa przedaukcyjna Pragalerii

Aukcja i wystawa przedaukcyjna Pragalerii

7 lipca - 15 lipca 2017

Wieczór z włoskim winem

Wieczór z włoskim winem

14 lipca 2017

Medieval Games

Medieval Games

7-9 kwietnia 2017

Epi Militaris 2017

Epi Militaris 2017

3-5 kwietnia 2017

L'Art de la cuisine Martell 2017

L'Art de la cuisine Martell 2017

4 marca 2017

Bal Karnawałowy

Bal Karnawałowy

25 lutego 2017

Mazurski Rejs Komediowy 2016 - edycja jesienno-zimowa

Mazurski Rejs Komediowy 2016 - edycja jesienno-zimowa

2 grudnia 2016

Festiwal Wina Zamkowe Bachanalia 2016

Festiwal Wina Zamkowe Bachanalia 2016

12 listopada 2016

Turniej Miast Historycznych 2016

Turniej Miast Historycznych 2016

Po raz siódmy uczniowie stanęli w szranki podczas Turnieju Miast Historycznych.

Koncert Jarosława Chojnackiego

Koncert Jarosława Chojnackiego

25-go września 2016, godzina 16.00. Wstęp wolny.

Stare Dobre Małżeństwo

Stare Dobre Małżeństwo

Przez trzy dekady Krzysztof Myszkowski i jego Stare Dobre Małżeństwo przykuwają uwagę miłośników dobrej piosenki. To był niezwykły koncert.

Festiwal Kultury Średniowiecza Masuria 2016

Festiwal Kultury Średniowiecza Masuria 2016

13 sierpnia 2016

Mustang Race 2016

Mustang Race 2016

Jedna z najciekawszych imprez motoryzacyjnych w Polsce.

Mazurski Rejs Komediowy 2016

Mazurski Rejs Komediowy 2016

W Hotelu ZAMEK RYN**** już nie raz gościł teatr. Tym razem przybyli do niego znamienici aktorzy Krakowskiego Teatru Komedia.

Urodziny Zamku

Urodziny Zamku

Świętuj z nami!
 

Rage 2016 - Elite Circle

Rage 2016 - Elite Circle

Spotkanie z niezwykłymi samochodami, 6-7 lipca 2016.

Wsparliśmy młodych mistrzów świata

Wsparliśmy młodych mistrzów świata

Piąte - nie odchodź

Piąte - nie odchodź

Projekcja filmu pt. "Piąte: nie odchodź" i spotkanie z Katarzyną Jungowską oraz Grażyną Szapołowską.

L'Art de la cuisine Martell 2016

L'Art de la cuisine Martell 2016

XIV edycja Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej.

XII Bal Logistyka

XII Bal Logistyka

29-31 stycznia 2016

SYLWESTER U HRABIEGO DRACULI

SYLWESTER U HRABIEGO DRACULI

Gdy słońce zaszło krwistą czerwienią, a Zamek otuliła srebrna księżycowa poświata, Hrabia Dracula zaprosił na najpiękniejszy Bal w roku.

Bachanalia 2015

Bachanalia 2015

Szósta edycja Festiwalu Wina

Bal Andrzejkowy

Bal Andrzejkowy

Mieniący się feerią barw i świateł Zamkowy Dziedziniec, uginające się od pyszności stoły oraz inne atrakcje uczynią ten wieczór absolutnie wyjątkowym.

Turniej Miast Historycznych 2015

Turniej Miast Historycznych 2015

Już po raz szósty uczniowie rywalizowali w Turnieju Miast Historycznych.

Epi Militaris 2015

Epi Militaris 2015

IV Międzynarodowa Konferencja Naukowa EpiMilitaris 2015 – Zdarzenia masowe, 13-14 października.

Wystawa prac Jolanty Bartosik "Uśpione Akty"

Wystawa prac Jolanty Bartosik "Uśpione Akty"

Zaprosiliśmy Państwa na spotkanie ze sztuką.

Koncerty Szantowe w Gościńcu Ryński Młyn

Koncerty Szantowe w Gościńcu Ryński Młyn

Serdecznie zapraszamy na niedzielne wieczory z muzyką szanty w Gościńcu Ryński Młyn.

Pożary Wewnętrzne - Konferencja 2015

Pożary Wewnętrzne - Konferencja 2015

Międzynarodowa Konferencja „Pożary Wewnętrzne”, która odbyła się w dniach 21-22 września 2015 w Hotelu ZAMEK RYN****.

Biesiady - Wiwat Sarmacja

Biesiady - Wiwat Sarmacja

Zapraszamy do wspólnej zabawy, w której poczujecie się Państwo jak Elita dawnego supermocarstwa - Rzeczpospolitej Obojga Narodów.

Festiwal Kultury Średniowiecza Masuria 2015

Festiwal Kultury Średniowiecza Masuria 2015

Zapraszamy wszystkich na niezwykłe wydarzenie - kolejną edycję Festiwalu Kultury Średniowiecza - MASURIA 2015.

Zamki Państwa Krzyżackiego w Prusach - wystawa

Zamki Państwa Krzyżackiego w Prusach - wystawa

Mieliśmy okazję zaprosić Państwa na wystawę w niezwykły sposób prezentującą zamki Państwa Krzyżackiego w Prusach.

Akademia - serowarstwo i pieczenie chleba

Akademia - serowarstwo i pieczenie chleba

Hotel ZAMEK RYN**** wraz z Akademią Siedliska pod Lipami zaprosili na warsztaty serowarsko-chlebowe "Weekend z serami i chlebem".

Dzień Kobiet

Dzień Kobiet

W tym szczególnym dniu pragniemy, byście odnalazły w sobie piękno na nowo, podkreśliły je i powróciły do domów z przekonaniem,  że zasługujecie na to co najlepsze.

L'art de la cuisine Martell 2015

L'art de la cuisine Martell 2015

Konkurs był zacięty, zawodnicy reprezentowali najwyższy poziom sztuki kulinarnej. Zwyciężyli najlepsi!

Bal Sylwestrowy 2014/2015

Bal Sylwestrowy 2014/2015

W tę wyjątkowa noc zabierzemy Państwa w kulinarno - taneczną podróż na niebiańsko - piekielne ucztowanie.

Szef Kuchni na Festiwalu Białej Trufli

Szef Kuchni na Festiwalu Białej Trufli

Szef Zamkowej Kuchni - Ireneusz Koniuszek - na "Festiwalu Białej Trufli z Gubbio".

Zakon Krzyżacki - Międzynarodowa Konferencja

Zakon Krzyżacki - Międzynarodowa Konferencja

I Międzynarodowa Konferencja: Zakon Krzyżacki –
dziedzictwo historyczne i kulturowe a teraźniejszość.

II Międzynarodowy Festiwal Filmów Medycznych

II Międzynarodowy Festiwal Filmów Medycznych

II Międzynarodowy Festiwal Filmów Medycznych Ryn 2014 to filmowe sympozjum naukowe, przeznaczone dla lekarzy wszystkich specjalności... /czytaj więcej/

Festiwal Wina Bachanalia 2014

Festiwal Wina Bachanalia 2014

Już po raz piąty spotkaliśmy się na Festiwalu Wina.

EPIMILITARIS 2014

EPIMILITARIS 2014

III Międzynarodowa Konferencja Naukowa z Ćwiczeniem Praktycznym EpiMilitaris 2014 – Medycyna polowa - 13-16 października 2014 r.

Występ młodzieżowej orkiestry dętej "Kaprys"

Występ młodzieżowej orkiestry dętej "Kaprys"

Młodzieżowa Orkiestra Dęta Gminy Prószków "Kaprys" zagra na Zamkowym Dziedzińcu w środę 27 sierpnia.

Duet gitarowy Umbral

Duet gitarowy Umbral

Koncert duetu gitarowego Umbral z Urugwaju - 26 sierpnia

Biesiady u Bachusa

Biesiady u Bachusa

Za czasów państwa krzyżackiego w Ryńskiej Komturii istniała winnica. Do dziś obok zamku wznosi się wzgórze...

Hotel Zamek Ryn**** to unikalne miejsce na Mazurach, w ktorym każdy znajdzie coś dla siebie.

Zwiedzanie zamku
Kręgle w zbrojowni
Basen
ATRAKCJE W POBLIŻU
Golf
Na śniegu
Na wodzie
Na lądzie
Na niebie
Spa

Hotel Zamek Ryn**** znajduje się tam, gdzie bije serce Mazur, a wszechobecny duch historii sprawia, że czas staje w miejscu.

  • Lotnisko Mazury 1:00h / 78km
  • Gdańsk 3:10h / 250km
  • Warszawa 3:30h / 240km
  • Kraków 7:30h / 530km
  • Wrocław 7:30h / 590km
  • Poznań 5:50h / 420km
  • Białystok 2:30h / 170km
  • Kaliningrad 2:05h / 135 km
  • Mińsk 6:30h / 520km
Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

OK, zamknij