Legendarna Gościnność

Witamy w Hotelu ZAMEK RYN

pokażzdjęcia
Zwiń oferty

L'Art de la cuisine Martell 2016

L'Art de la cuisine Martell 2016

 



5 marca 2016 roku XIV – wieczny Zamek krzyżacki Ryn usytuowany w samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich przeżył nie lada oblężenie. 16 dwuosobowych drużyn reprezentujących najlepsze restauracje w Polsce stanęło do kulinarnych zmagań o puchar Martell. Zwycięzców XIV Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej - Mateusza Bogdańskiego i Artura Kuchnia z Hotelu Heron – wyłoniło jury pod przewodnictwem Pawła Oszczyka. Mistrzem ceremonii był Dariusz Struciński – wybitny szef kuchni Hotelu Anders. Zaś całą imprezę poprowadzili Karol Okrasa i Dariusz Maląg, którzy od wielu już edycji konkursu świetnie spełniają się w tym martellowskim duecie.



Zgodnie z regulaminem konkursu L’Art de la cuisine Martell 2016 zawodnicy wystąpili w czterech odsłonach na specjalnie przygotowanych do konkursu stanowiskach.  Na skomponowanie każdego  dania kucharze mieli 1 godzinę. Kulinarnym tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu - a tym samym głównym produktem, który musieli w swoich daniach wykorzystać zawodnicy – była Brytyjska Świeża Jagnięcina Kulinarna, do której musieli dobrać najlepiej komponujący się z nią wariant koniaku Martell.

Sponsorami strategicznymi konkursu byli: AHDB Brytyjskie Stowarzyszenie Producentów Wołowiny i Jagnięciny oraz SOKOŁÓW S.A.


Potrawy oceniane były przez trzy zespoły jury – pierwszy to JURY TECHNICZNE, które ocenia pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podania i samego jej smaku a zasiedli w nim w tym roku:   Paweł Oszczyk , Jarosław Walczyk, Adam Chrząstowski, Jarosław Uściński i Sebastian Olma. JURY DEGUSTACYJNE  złożone z Szefów Kuchni jak: Tomasz Jakubiak, Tomasz Purol, Patryk Dziamski, Grzegorz Labuda, Tomasz Deker, Marek Widomski - oceniało smak, wygląd, kompozycję oraz ekspozycję głównego składnika. Trzeci zespół to JURY KONESERÓW w składzie: Andrzej Szumowski, Marek Szejbach, Jean-Pierre Garnier, Bogdan Kalus, Tadeusz Rusek przyznało swoją osobną nagrodę.



W tym roku po raz pierwszy w historii konkursu również publiczność miała możliwość oddać swój głos na najlepiej prezentującą się potrawę. Stało się tak dzięki aplikacji mobilnej Smarten. Każdy z publiczności pobierając aplikację stał się członkiem nieformalnego czwartego składu jurorskiego, który również przyznał nagrody.

Zawodnikom kibicowały autorytety ze świata gastronomii, blogerzy kulinarni, gwiazdy showbiznesu, wielbiciele dobrej kuchni oraz wszyscy rządni wielkich emocji kulinarnych, które zapewnia każda kolejna edycja konkursu L’Art de la cuisine Martell.


Laureaci:

1 miejsce

Mateusz Bogdański, Artur Kuchnia

Hotel Heron

2 miejsce
Tomasz Zdrenka, Michał Kowalski
Restauracja Enjoy

3 miejsce
Krzysztof Bielawski, Patryk Głowacki
Restauracja Szeroka

Nagroda Jury Koneserów:
Diana Olechnowicz, Magda Wacek
Restauracja Signature

Nagroda Publiczności:
Dawid Zagrzywiec, Piotr Gipsiak
Courtyard Marriott Warsaw Airport


Poza kulinarnym widowiskiem na publiczność czekało mnóstwo dodatkowych atrakcji jak: warsztaty sushi, pokaz kuchni tajskiej, tasting koniaków Martell, warsztaty koktajlowe, warsztaty cukiernicze, warsztaty z wołowiną oraz prelekcje specjalistów na temat biznesu restauracyjnego i możliwości jego rozwoju.


O marce Martell:

Martell został założony w 1715 roku w regionie Charente przez Jeana Martella i jest jednym z najstarszych pośród wielkich Domów Koniaku. To co wyróżnia Martell od innych koniaków, to metoda podwójnej destylacji w tradycyjnych alembikach, jedynie sklarowanej części wina, która pozwala na wydobycie esencji wina zwanej eaux-de-vie. Używane w procesie produkcji winogrona pochodzą z 4 najlepszych “crus”, czyli “obszarów upraw”- inaczej regionów prowincji: Borderies, Grande Champagne, Petite Champagne oraz Fins bois. Beczki używane przez Martell w procesie dojrzewania eaux-de-vie wytwarzane są z drobnoziarnistego rodzaju drewna dębowego z lasów “Troncais”. Rodzina koniaków Martell na Polskim rynku składa się z: Martell V.S., Martell V.S.O.P., Martell X.O. 

Organizatorem Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’Art de la cuisine Martell jest Hotel ZAMEK RYN**** należący do Grupy Anders, przy merytorycznej współpracy Fundacji Klubu Szefów Kuchni.


ZOBACZ, JAK BYŁO W 2015 ROKU


Wydarzenia w tej kategorii

Festiwal Wina Zamkowe Bachanalia 2017

Festiwal Wina Zamkowe Bachanalia 2017

Sobota, 2 grudnia 2017

Wieczór Andrzejkowy

Wieczór Andrzejkowy

Sobota, 25 listopada 2017

Polska Światłoczuła przybywa do zamku

Polska Światłoczuła przybywa do zamku

Niedziela, 26 listopada 2017
Bezpłatny pokaz filmu „Casa Blanca” i spotkanie z reżyser Aleksandrą Maciuszek

Wieczór Halloween 2017

Wieczór Halloween 2017

sobota, 28 października 2017

Mazurski Oktoberfest

Mazurski Oktoberfest

sobota, 21 października 2017
warsztaty, prezentacje, degustacje, stoiska, biesiada piwna

Biesiada piwna

Biesiada piwna

sobota, 21 października 2017

Czerwony Tulipan - koncert w Rynie

Czerwony Tulipan - koncert w Rynie

Koncert, 24 września 2017, Ryńskie Centrum Kultury

Koncert Gitarowy Fingerstyle - Janek Pentz

Koncert Gitarowy Fingerstyle - Janek Pentz

26 sierpnia 2017, godz. 20.00

Kasztelańska Feta

Kasztelańska Feta

Zakosztuj wspaniałej biesiady w szlacheckim stylu! Pojedynek na szable, wspólne śpiewy oraz zabawy, a przede wszystkim jadło i napitek, które przystoją temu wydarzeniu.

Festiwal Kultury Średniowiecza Masuria 2017

Festiwal Kultury Średniowiecza Masuria 2017

12 sierpnia 2017

Mazurski Rejs Komediowy 2017

Mazurski Rejs Komediowy 2017

11 sierpnia 2017

Stare Dobre Małżeństwo - Koncert 2017

Stare Dobre Małżeństwo - Koncert 2017

11 sierpnia 2017

Pablo Picasso - wystawa grafik

Pablo Picasso - wystawa grafik

do 28 lipca 2017, Ryńskie Centrum Kultury (100 metrów od zamku)

Aukcja i wystawa przedaukcyjna Pragalerii

Aukcja i wystawa przedaukcyjna Pragalerii

7 lipca - 15 lipca 2017

Wieczór z włoskim winem

Wieczór z włoskim winem

14 lipca 2017

Medieval Games

Medieval Games

7-9 kwietnia 2017

Epi Militaris 2017

Epi Militaris 2017

3-5 kwietnia 2017

L'Art de la cuisine Martell 2017

L'Art de la cuisine Martell 2017

4 marca 2017

Bal Karnawałowy

Bal Karnawałowy

25 lutego 2017

Mazurski Rejs Komediowy 2016 - edycja jesienno-zimowa

Mazurski Rejs Komediowy 2016 - edycja jesienno-zimowa

2 grudnia 2016

Festiwal Wina Zamkowe Bachanalia 2016

Festiwal Wina Zamkowe Bachanalia 2016

12 listopada 2016

Turniej Miast Historycznych 2016

Turniej Miast Historycznych 2016

Po raz siódmy uczniowie stanęli w szranki podczas Turnieju Miast Historycznych.

Koncert Jarosława Chojnackiego

Koncert Jarosława Chojnackiego

25-go września 2016, godzina 16.00. Wstęp wolny.

Stare Dobre Małżeństwo

Stare Dobre Małżeństwo

Przez trzy dekady Krzysztof Myszkowski i jego Stare Dobre Małżeństwo przykuwają uwagę miłośników dobrej piosenki. To był niezwykły koncert.

Festiwal Kultury Średniowiecza Masuria 2016

Festiwal Kultury Średniowiecza Masuria 2016

13 sierpnia 2016

Mustang Race 2016

Mustang Race 2016

Jedna z najciekawszych imprez motoryzacyjnych w Polsce.

Mazurski Rejs Komediowy 2016

Mazurski Rejs Komediowy 2016

W Hotelu ZAMEK RYN**** już nie raz gościł teatr. Tym razem przybyli do niego znamienici aktorzy Krakowskiego Teatru Komedia.

Urodziny Zamku

Urodziny Zamku

Świętuj z nami!
 

Rage 2016 - Elite Circle

Rage 2016 - Elite Circle

Spotkanie z niezwykłymi samochodami, 6-7 lipca 2016.

Wsparliśmy młodych mistrzów świata

Wsparliśmy młodych mistrzów świata

Piąte - nie odchodź

Piąte - nie odchodź

Projekcja filmu pt. "Piąte: nie odchodź" i spotkanie z Katarzyną Jungowską oraz Grażyną Szapołowską.

L'Art de la cuisine Martell 2016

L'Art de la cuisine Martell 2016

XIV edycja Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej.

XII Bal Logistyka

XII Bal Logistyka

29-31 stycznia 2016

SYLWESTER U HRABIEGO DRACULI

SYLWESTER U HRABIEGO DRACULI

Gdy słońce zaszło krwistą czerwienią, a Zamek otuliła srebrna księżycowa poświata, Hrabia Dracula zaprosił na najpiękniejszy Bal w roku.

Bachanalia 2015

Bachanalia 2015

Szósta edycja Festiwalu Wina

Bal Andrzejkowy

Bal Andrzejkowy

Mieniący się feerią barw i świateł Zamkowy Dziedziniec, uginające się od pyszności stoły oraz inne atrakcje uczynią ten wieczór absolutnie wyjątkowym.

Turniej Miast Historycznych 2015

Turniej Miast Historycznych 2015

Już po raz szósty uczniowie rywalizowali w Turnieju Miast Historycznych.

Epi Militaris 2015

Epi Militaris 2015

IV Międzynarodowa Konferencja Naukowa EpiMilitaris 2015 – Zdarzenia masowe, 13-14 października.

Wystawa prac Jolanty Bartosik "Uśpione Akty"

Wystawa prac Jolanty Bartosik "Uśpione Akty"

Zaprosiliśmy Państwa na spotkanie ze sztuką.

Koncerty Szantowe w Gościńcu Ryński Młyn

Koncerty Szantowe w Gościńcu Ryński Młyn

Serdecznie zapraszamy na niedzielne wieczory z muzyką szanty w Gościńcu Ryński Młyn.

Pożary Wewnętrzne - Konferencja 2015

Pożary Wewnętrzne - Konferencja 2015

Międzynarodowa Konferencja „Pożary Wewnętrzne”, która odbyła się w dniach 21-22 września 2015 w Hotelu ZAMEK RYN****.

Biesiady - Wiwat Sarmacja

Biesiady - Wiwat Sarmacja

Zapraszamy do wspólnej zabawy, w której poczujecie się Państwo jak Elita dawnego supermocarstwa - Rzeczpospolitej Obojga Narodów.

Festiwal Kultury Średniowiecza Masuria 2015

Festiwal Kultury Średniowiecza Masuria 2015

Zapraszamy wszystkich na niezwykłe wydarzenie - kolejną edycję Festiwalu Kultury Średniowiecza - MASURIA 2015.

Zamki Państwa Krzyżackiego w Prusach - wystawa

Zamki Państwa Krzyżackiego w Prusach - wystawa

Mieliśmy okazję zaprosić Państwa na wystawę w niezwykły sposób prezentującą zamki Państwa Krzyżackiego w Prusach.

Akademia - serowarstwo i pieczenie chleba

Akademia - serowarstwo i pieczenie chleba

Hotel ZAMEK RYN**** wraz z Akademią Siedliska pod Lipami zaprosili na warsztaty serowarsko-chlebowe "Weekend z serami i chlebem".

Dzień Kobiet

Dzień Kobiet

W tym szczególnym dniu pragniemy, byście odnalazły w sobie piękno na nowo, podkreśliły je i powróciły do domów z przekonaniem,  że zasługujecie na to co najlepsze.

L'art de la cuisine Martell 2015

L'art de la cuisine Martell 2015

Konkurs był zacięty, zawodnicy reprezentowali najwyższy poziom sztuki kulinarnej. Zwyciężyli najlepsi!

Bal Sylwestrowy 2014/2015

Bal Sylwestrowy 2014/2015

W tę wyjątkowa noc zabierzemy Państwa w kulinarno - taneczną podróż na niebiańsko - piekielne ucztowanie.

Szef Kuchni na Festiwalu Białej Trufli

Szef Kuchni na Festiwalu Białej Trufli

Szef Zamkowej Kuchni - Ireneusz Koniuszek - na "Festiwalu Białej Trufli z Gubbio".

Zakon Krzyżacki - Międzynarodowa Konferencja

Zakon Krzyżacki - Międzynarodowa Konferencja

I Międzynarodowa Konferencja: Zakon Krzyżacki –
dziedzictwo historyczne i kulturowe a teraźniejszość.

Hotel Zamek Ryn**** to unikalne miejsce na Mazurach, w ktorym każdy znajdzie coś dla siebie.

Zwiedzanie zamku
Kręgle w zbrojowni
Basen
ATRAKCJE W POBLIŻU
Golf
Na śniegu
Na wodzie
Na lądzie
Na niebie
Spa

Hotel Zamek Ryn**** znajduje się tam, gdzie bije serce Mazur, a wszechobecny duch historii sprawia, że czas staje w miejscu.

  • Lotnisko Mazury 1:00h / 78km
  • Gdańsk 3:10h / 250km
  • Warszawa 3:30h / 240km
  • Kraków 7:30h / 530km
  • Wrocław 7:30h / 590km
  • Poznań 5:50h / 420km
  • Białystok 2:30h / 170km
  • Kaliningrad 2:05h / 135 km
  • Mińsk 6:30h / 520km
Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

OK, zamknij