Legendarna Gościnność

Witamy w Hotelu ZAMEK RYN

pokażzdjęcia
Zwiń oferty

L'Art de la cuisine Martell 2016

L'Art de la cuisine Martell 2016

 



5 marca 2016 roku XIV – wieczny Zamek krzyżacki Ryn usytuowany w samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich przeżył nie lada oblężenie. 16 dwuosobowych drużyn reprezentujących najlepsze restauracje w Polsce stanęło do kulinarnych zmagań o puchar Martell. Zwycięzców XIV Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej - Mateusza Bogdańskiego i Artura Kuchnia z Hotelu Heron – wyłoniło jury pod przewodnictwem Pawła Oszczyka. Mistrzem ceremonii był Dariusz Struciński – wybitny szef kuchni Hotelu Anders. Zaś całą imprezę poprowadzili Karol Okrasa i Dariusz Maląg, którzy od wielu już edycji konkursu świetnie spełniają się w tym martellowskim duecie.



Zgodnie z regulaminem konkursu L’Art de la cuisine Martell 2016 zawodnicy wystąpili w czterech odsłonach na specjalnie przygotowanych do konkursu stanowiskach.  Na skomponowanie każdego  dania kucharze mieli 1 godzinę. Kulinarnym tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu - a tym samym głównym produktem, który musieli w swoich daniach wykorzystać zawodnicy – była Brytyjska Świeża Jagnięcina Kulinarna, do której musieli dobrać najlepiej komponujący się z nią wariant koniaku Martell.

Sponsorami strategicznymi konkursu byli: AHDB Brytyjskie Stowarzyszenie Producentów Wołowiny i Jagnięciny oraz SOKOŁÓW S.A.


Potrawy oceniane były przez trzy zespoły jury – pierwszy to JURY TECHNICZNE, które ocenia pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podania i samego jej smaku a zasiedli w nim w tym roku:   Paweł Oszczyk , Jarosław Walczyk, Adam Chrząstowski, Jarosław Uściński i Sebastian Olma. JURY DEGUSTACYJNE  złożone z Szefów Kuchni jak: Tomasz Jakubiak, Tomasz Purol, Patryk Dziamski, Grzegorz Labuda, Tomasz Deker, Marek Widomski - oceniało smak, wygląd, kompozycję oraz ekspozycję głównego składnika. Trzeci zespół to JURY KONESERÓW w składzie: Andrzej Szumowski, Marek Szejbach, Jean-Pierre Garnier, Bogdan Kalus, Tadeusz Rusek przyznało swoją osobną nagrodę.



W tym roku po raz pierwszy w historii konkursu również publiczność miała możliwość oddać swój głos na najlepiej prezentującą się potrawę. Stało się tak dzięki aplikacji mobilnej Smarten. Każdy z publiczności pobierając aplikację stał się członkiem nieformalnego czwartego składu jurorskiego, który również przyznał nagrody.

Zawodnikom kibicowały autorytety ze świata gastronomii, blogerzy kulinarni, gwiazdy showbiznesu, wielbiciele dobrej kuchni oraz wszyscy rządni wielkich emocji kulinarnych, które zapewnia każda kolejna edycja konkursu L’Art de la cuisine Martell.


Laureaci:

1 miejsce

Mateusz Bogdański, Artur Kuchnia

Hotel Heron

2 miejsce
Tomasz Zdrenka, Michał Kowalski
Restauracja Enjoy

3 miejsce
Krzysztof Bielawski, Patryk Głowacki
Restauracja Szeroka

Nagroda Jury Koneserów:
Diana Olechnowicz, Magda Wacek
Restauracja Signature

Nagroda Publiczności:
Dawid Zagrzywiec, Piotr Gipsiak
Courtyard Marriott Warsaw Airport


Poza kulinarnym widowiskiem na publiczność czekało mnóstwo dodatkowych atrakcji jak: warsztaty sushi, pokaz kuchni tajskiej, tasting koniaków Martell, warsztaty koktajlowe, warsztaty cukiernicze, warsztaty z wołowiną oraz prelekcje specjalistów na temat biznesu restauracyjnego i możliwości jego rozwoju.


O marce Martell:

Martell został założony w 1715 roku w regionie Charente przez Jeana Martella i jest jednym z najstarszych pośród wielkich Domów Koniaku. To co wyróżnia Martell od innych koniaków, to metoda podwójnej destylacji w tradycyjnych alembikach, jedynie sklarowanej części wina, która pozwala na wydobycie esencji wina zwanej eaux-de-vie. Używane w procesie produkcji winogrona pochodzą z 4 najlepszych “crus”, czyli “obszarów upraw”- inaczej regionów prowincji: Borderies, Grande Champagne, Petite Champagne oraz Fins bois. Beczki używane przez Martell w procesie dojrzewania eaux-de-vie wytwarzane są z drobnoziarnistego rodzaju drewna dębowego z lasów “Troncais”. Rodzina koniaków Martell na Polskim rynku składa się z: Martell V.S., Martell V.S.O.P., Martell X.O. 

Organizatorem Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’Art de la cuisine Martell jest Hotel ZAMEK RYN**** należący do Grupy Anders, przy merytorycznej współpracy Fundacji Klubu Szefów Kuchni.


ZOBACZ, JAK BYŁO W 2015 ROKU


Wydarzenia w tej kategorii

Wsparliśmy młodych mistrzów świata

Wsparliśmy młodych mistrzów świata

L'Art de la cuisine Martell 2016

L'Art de la cuisine Martell 2016

XIV edycja Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej.

SYLWESTER U HRABIEGO DRACULI

SYLWESTER U HRABIEGO DRACULI

Gdy słońce zaszło krwistą czerwienią, a Zamek otuliła srebrna księżycowa poświata, Hrabia Dracula zaprosił na najpiękniejszy Bal w roku.

Festiwal Wina Bachanalia

Festiwal Wina Bachanalia

W dniu 28 listopada 2015 roku w Hotelu ZAMEK RYN**** po raz szósty miał miejsce Festiwal Wina Zamkowe Bachanalia.

Turniej Miast Historycznych 2015

Turniej Miast Historycznych 2015

Już po raz szósty uczniowie rywalizowali w Turnieju Miast Historycznych.

Epi Militaris 2015

Epi Militaris 2015

IV Międzynarodowa Konferencja Naukowa EpiMilitaris 2015 – Zdarzenia masowe, 13-14 października.

Pożary Wewnętrzne - Konferencja 2015

Pożary Wewnętrzne - Konferencja 2015

Międzynarodowa Konferencja „Pożary Wewnętrzne”, która odbyła się w dniach 21-22 września 2015 w Hotelu ZAMEK RYN****.

Festiwal Kultury Średniowiecza Masuria 2015

Festiwal Kultury Średniowiecza Masuria 2015

Zapraszamy wszystkich na niezwykłe wydarzenie - kolejną edycję Festiwalu Kultury Średniowiecza - MASURIA 2015.

Zamki Państwa Krzyżackiego w Prusach - wystawa

Zamki Państwa Krzyżackiego w Prusach - wystawa

Mieliśmy okazję zaprosić Państwa na wystawę w niezwykły sposób prezentującą zamki Państwa Krzyżackiego w Prusach.

L'art de la cuisine Martell 2015

L'art de la cuisine Martell 2015

Konkurs był zacięty, zawodnicy reprezentowali najwyższy poziom sztuki kulinarnej. Zwyciężyli najlepsi!

Bal Sylwestrowy 2014/2015

Bal Sylwestrowy 2014/2015

W tę wyjątkowa noc zabierzemy Państwa w kulinarno - taneczną podróż na niebiańsko - piekielne ucztowanie.

Szef Kuchni na Festiwalu Białej Trufli

Szef Kuchni na Festiwalu Białej Trufli

Szef Zamkowej Kuchni - Ireneusz Koniuszek - na "Festiwalu Białej Trufli z Gubbio".

II Międzynarodowy Festiwal Filmów Medycznych

II Międzynarodowy Festiwal Filmów Medycznych

II Międzynarodowy Festiwal Filmów Medycznych Ryn 2014 to filmowe sympozjum naukowe, przeznaczone dla lekarzy wszystkich specjalności... /czytaj więcej/

Festiwal Wina Bachanalia 2014

Festiwal Wina Bachanalia 2014

Już po raz piąty spotkaliśmy się na Festiwalu Wina.

EPIMILITARIS 2014

EPIMILITARIS 2014

III Międzynarodowa Konferencja Naukowa z Ćwiczeniem Praktycznym EpiMilitaris 2014 – Medycyna polowa - 13-16 października 2014 r.

Biesiady u Bachusa

Biesiady u Bachusa

Za czasów państwa krzyżackiego w Ryńskiej Komturii istniała winnica. Do dziś obok zamku wznosi się wzgórze...

Festiwal Kultury Średniowiecza Masuria 2014

Festiwal Kultury Średniowiecza Masuria 2014

Piękne stroje, niesamowite pokazy, jarmark... a wszystko w klimacie Średniowiecza.

4 Tony Podłogi - Paweł Burczyk

4 Tony Podłogi - Paweł Burczyk

Pewnego sierpniowego tygodnia zaprezentowaliśmy wyjątkowy monodram w wykonaniu znanego aktora Pawła Burczyka.

Turniej Miast Historycznych

Turniej Miast Historycznych

Zmagania szkół były zacięte, nie obyło się bez upadków, ale też... spektakularnych zwycięstw.

Pożary Wewnętrzne - Konferencja 2014

Pożary Wewnętrzne - Konferencja 2014

Coroczna konferencja grupy IFIW (International Fire Instructors Workshop – Międzynarodowe Warsztaty Instruktorów Pożarniczych).

Zakażenia chirurgiczne i szpitalne

Zakażenia chirurgiczne i szpitalne

XXV Zjazd Naukowo-Szkoleniowy Sekcji Zakażeń Chirurgicznych ZGTChP i XXI Zjazd Polskiego Towarzystwa Zakażeń Szpitalnych - konferencja naukowo-szkoleniowa.

Festiwal Cittaslow

Festiwal Cittaslow

Regionalnemu jarmarkowi towarzyszyła konferencja „Miasta Cittaslow a rozwój społeczności”, która miała miejsce w naszym hotelu.

L’Art de la cuisine Martell 2014 Hotel ZAMEK RYN****

L’Art de la cuisine Martell 2014 Hotel ZAMEK RYN****

XII edycja Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej.

GOTOWANIE JAKO ŻYWO

GOTOWANIE JAKO ŻYWO

W trakcie każdego z trzech wydarzeń na oczach Gości Szefowie Kuchni GRUPY ANDERS odtworzą dawne kulinarne cuda. Pachnące dania ze świeżych, mazurskich produktów...

Festiwal Wina Bachanalia 2013

Festiwal Wina Bachanalia 2013

Była to IV edycja Festiwalu Wina adresowana nie tylko do sektora branżowego, ale także Gości hotelowych i mieszkańców Mazur...

Międzynarodowy Festiwal Filmów Medycznych

Międzynarodowy Festiwal Filmów Medycznych

Międzynarodowy Festiwal Filmów Medycznych Ryn 2013 odbył się po raz pierwszy. To filmowe sympozjum naukowe przeznaczone dla lekarzy... czytaj więcej

Koncert Leonarda Luthera

Koncert Leonarda Luthera

W sobotę 26.10.2013r. w Ryńskim Centrum Kultury  (50 metrów od Hotelu ZAMEK RYN****) odbył się występ Leonarda Luthera - nietuzinkowego artysty wykonującego autorskie ballady i poezję śpiewaną.

Viva Flamenco show

Viva Flamenco show

"HISZPAŃSKA PIWNICA" miała przyjemność przedstawić VIVA FLAMENCO SHOW...

Spektakl "Przepraszam, czy tu straszy?"

Spektakl "Przepraszam, czy tu straszy?"

"Przepraszam czy tu straszy? Czyli komedia na trzy postaci z duchem w tle" - sztuka satyryczno-muzyczna Marii Czubaszek.

Ogień przy Gościńcu Ryński Młyn

Ogień przy Gościńcu Ryński Młyn

Taniec z ogniem przykuwa uwagę efektami wizualnymi i akustycznymi. Widowisko realizowane było przez grupę JAMA.

MASURIA 2

MASURIA 2

Wyjątkowe wydarzenie w wyjątkowym miejscu...

Concerto Castello - Pro Musica Antiqua

Concerto Castello - Pro Musica Antiqua

Zespół proponuje występy w wyjątkowych miejscach - zamkach, pałacach, muzeach i kościołach, gdzie muzyka brzmi szczególnie pięknie.

Kabaret Dworski - "Straszy Dwór"

Kabaret Dworski - "Straszy Dwór"

Grupa satyry niezwyczajnej tworzy scenki prezentujące świat w krzywym zwierciadle sprzed kilku wieków, a także te, które mogły się wydarzyć wczoraj...

Beauty Day w Hotelu Zamek Ryn****

Beauty Day w Hotelu Zamek Ryn****

Soczysta kolekcja inspirowana podwodnym światem... Najmodniejsze kolory sezonu: fuksja, soczysty pomarańcz, turkus, kobalt oraz neonowe zielenie i błękity... Tego lata ocean rządzi światem mody!

Best Food in Best Restaurant

Best Food in Best Restaurant

Szef Kuchni Hotelu Zamek Ryn**** Ireneusz Koniuszek zaprasza na kolejne wydarzenie z cyklu BEST FOOD IN BEST RESTAURANT.

Festiwal Wina Bachanalia 24.11.2012

Festiwal Wina Bachanalia 24.11.2012

Festiwal Wina 2012 Zamkowe Bachanalia odbył się 24 listopada 2012 roku w Hotelu Zamek Ryn. Jednym z punktów programu było łączenie i serwowanie wina oraz dodatków, które wyśmienicie się z nim komponują.

L’Art de la cuisine Martell 2013 Hotel ZAMEK RYN****

L’Art de la cuisine Martell 2013 Hotel ZAMEK RYN****

Zakończył się już XI Konkurs L’ART DE LA CUISINE MARTELL. Spośród 16 znakomitych drużyn jury pod przewodnictwem p. Kurta Schellera wybrało zwycięzców tegorocznej edycji.

Wielki Mistrz Bruno Platter w Ryńskim Zamku

Wielki Mistrz Bruno Platter w Ryńskim Zamku

Hotel Zamek Ryn**** to unikalne miejsce na Mazurach, w ktorym każdy znajdzie coś dla siebie.

Zwiedzanie zamku
Kręgle w zbrojowni
Basen
ATRAKCJE W POBLIŻU
Golf
Na śniegu
Na wodzie
Na lądzie
Na niebie
Spa

Hotel Zamek Ryn**** znajduje się tam, gdzie bije serce Mazur, a wszechobecny duch historii sprawia, że czas staje w miejscu.

  • Lotnisko Mazury 1:00h / 78km
  • Gdańsk 3:10h / 250km
  • Warszawa 3:30h / 240km
  • Kraków 7:30h / 530km
  • Wrocław 7:30h / 590km
  • Poznań 5:50h / 420km
  • Białystok 2:30h / 170km
  • Kaliningrad 2:05h / 135 km
  • Mińsk 6:30h / 520km
Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki.

OK, zamknij