Hotel Zamek Ryn
przyjazd
18
lut 2019
wyjazd
19
lut 2019
Hotel Zamek Ryn
L'Art de la cuisine Martell 2019
  1. Main page
  2. Events
  3. Martell redirect

L'Art de la cuisine Martell 2019

sobota, 2 marca 2019

Zapraszamy Państwa na kolejną edycję jednego z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w Polsce L'Art de la cuisine Martell 2019. Po raz siedemnasty Wyborowa Pernod Ricard wraz z marką Martell i Grupa Anders zaprasza młodych adeptów sztuki kulinarnej oraz koneserów wyśmienitej kuchni.

2 marca, Hotel ZAMEK RYN****


Usytuowany w samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich XIV-wieczny zamek krzyżacki Ryn to miejsce urokliwe i pełne legendarnego ducha, także kulinarnego. Dawna siedziba Komtura, w której rycerze zakonni jadali zwierzynę i ryby z okolicznych jezior i lasów, dziś również słynie z rozmaitości smaków jakie oferuje bogactwo naturalne Warmii i Mazur. Dlatego też jest idealnym miejscem na przeprowadzenie zmagań kulinarnych 16 drużyn reprezentujących najlepsze restauracje w Polsce i… przyznanie pucharu Martell najzdolniejszym kucharzom młodego pokolenia.

Wielkim zaszczytem i honorem będzie zatem podjęcie Gości w murach tego okazałego miejsca, swego czasu również rezydencji myśliwskiej książąt pruskich.
Zapraszamy w podróż po najlepszych smakach i aromatach, które skupią się w jednym miejscu i czasie za sprawą młodych adeptów sztuki kulinarnej.



„Kurczak Sielski w pejzażu polskiej kuchni regionalnej” - to temat i zadanie konkursowe nadchodzącej edycji. Tytułowy składnik to kurczak z chowu bez antybiotyków. Obok produktu głównego, uczestnicy są zobowiązani użyć w swoich daniach produktu charakterystycznego dla kuchni regionu, który reprezentują.


MARTELL

To uznana na całym świecie marka, najbardziej szlachetnych i wyrafinowanych w smaku koniaków pochodzących z południowo – zachodniej Francji, których historia powstania sięga 1715 roku.  W całej gamie produktów odnajdziemy takie trunki jak:  Martell VS, Martell VSOP, Martell XO.

FORMUŁA KONKURSU

L'Art de la cuisine Martell to jeden z najbardziej prestiżowych konkursów kulinarnych w kraju, również z najdłuższą tradycją. Zwycięzcy kolejnych edycji są dzisiaj cenionymi szefami kuchni i restauratorami. 
W konkursie bierze udział 16 ekip kucharskich – młodych adeptów sztuki kulinarnej, z najlepszych restauracji w Polsce. Zgodnie z regulaminem zawodnicy wystąpią w czterech turach na specjalnych stanowiskach konkursowych. Ekipy są dwuosobowe, każda z nich musi przygotować danie główne (12 talerzy), które skomponuje z koniakiem Martell. Na wyserwowanie swoich dań uczestnicy będą mieć tylko jedną godzinę. 
Na wzór poprzednich lat, prace oceniać będą trzy składy jurorskie: techniczne, degustacyjne i koneserów. W dwóch pierwszych zasiadają znakomici szefowie kuchni, trzecie z nich tworzą przedstawiciele organizatora, sponsorów strategicznych, gwiazdy telewizji i media.



ETAP PRZYJMOWANIA ZGŁOSZEŃ ZOSTAŁ ZAKOŃCZONY 15 LUTEGO.

POBIERZ REGULAMIN


AGENDA WYDARZENIA:

09.00 – 16.00 L’ART  DE LA CUISINE MARTELL - Konkurs na zamkowym dziedzińcu
10.00-16.00 Prezentacje sponsorskie i degustacje  (Dziedziniec, poziom I)
10:00-16:00 Club Martell; całodzienna wystawa zdjęć Izabeli Urbaniak z wyjazdu lauretów L’art de la cuisine do Maison Martell  (sala Wielki Kapitularz,  poziom II)
11.00 Piotr Metz – Muzyka od kuchni (audycja na żywo) – spotkanie w języku polskim - Muzyczne opowieści Piotra Metza (przy koniaku) (sala Wielki Kapitularz,  poziom II)
11.00  Zwiedzanie Zamku z przewodnikiem (Recepcja, poziom 0)
12.00   Tasting koniaku Martell (Marcin Rogulski) (sala Kapitularz,  poziom II)
12.00 Zwiedzanie Zamku z przewodnikiem (Recepcja, poziom 0)
12.00-14.00 Wykład Restauracja musi zarabiać! Proste i skuteczne metody na zwiększenie zysku – Paweł Gruba, Piotr Rogowski  - wstęp po wcześniejszej rezerwacji online – zaproszenia online dostępne >>> TUTAJ (sala Króla Władysława Jagiełły, poziom 0)
12.00-12.45 „Jesiotr w towarzystwie mazurskich ryb z jezior i stawów.” seminarium poprowadzi dr inż. Jarosław Parol (sala Księżnej Anny, poziom 0)
12.00-12.45 Pokaz nowości Oerlemans Foods Polska połączony z degustacją (sala Księcia Witolda, poziom 0)
13.00   Wirtualne zwiedzanie Château de Chanteloup – degustacja w okularach VR z  udziałem Christophe’a Valtaud – Cellar Master Martell   (sala Wielki Kapitularz,  poziom II)
13.00 Zwiedzanie Zamku z przewodnikiem (Recepcja, poziom 0)
13.30-14.30 Warsztaty SUSHI - AKADEMIA SUSHI (sala Księżnej Anny, poziom 0)
14.00 Piotr Metz – Muzyka od kuchni (audycja na żywo) – spotkanie w języku angielskim - Muzyczne opowieści Piotra Metza (przy koniaku) (sala Wielki Kapitularz,  poziom II)
14.00 Zwiedzanie Zamku z przewodnikiem (Recepcja, poziom 0)
14.00-14.45 „Dlaczego Polacy pokochali ramen.” seminarium poprowadzi  Dyrektor do spraw rozwoju Kuchni Świata, specjalista Dariusz Richter (sala Króla Władysława Jagiełły, poziom 0)
14.30-15.30 Pokaz nowości Oerlemans Foods Polska połączony z degustacją (sala Księcia Witolda, poziom 0)
15.00   Wirtualne zwiedzanie Château de Chanteloup – degustacja w okularach VR z  udziałem Christophe’a Valtaud – Cellar Master Martell   (sala Wielki Kapitularz,  poziom II)
15.00 Otwarte Warsztaty koktajlowe – nowe oblicze koniaku MARTELL  (Winiarnia, poziom 0) 
15.00-16.00 Warsztaty Sushi – Akademia Sushi   (sala Księżnej Anny, poziom 0)


Zobacz wyniki poprzedniej edycji konkursu.

Zobacz na mapie
Newsletter
This website uses COOKIES.

By browsing it you accept our cookies policy, according to your browser settings. Read more about Privacy Policy.

OK, close