Hotel Zamek Ryn
przyjazd
21
lis 2019
wyjazd
22
lis 2019
kup voucher
Hotel Zamek Ryn
L'art de la cuisine Martell 2015
  1. Strona główna
  2. Wydarzenia
  3. Szczegóły wydarzenia

L'art de la cuisine Martell 2015

Konkurs był zacięty, zawodnicy reprezentowali najwyższy poziom sztuki kulinarnej. Zwyciężyli najlepsi!

 


XIII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej
l'Art de la cuisine Martell 2015

Hotel ZAMEK RYN****
28 lutego 2015 r.


Impreza Kulinarna Roku


Najlepsi młodzi kucharze, wołowina i koniak.
Znamy zwycięzców konkursu L’Art de la cuisine Martell 2015!

XIII Ogólnopolski Konkurs Młodych Talentów Kulinarnych – L’Art de la cuisine Martell dobieg końca. Ogrom emocji, wybitni kucharze, wykwintne dania oraz koniak – to tylko niektóre elementy tegorocznego konkursu kulinarnego. Na czas jego trwania średniowieczny Zamek Ryn stał się areną kuchennych zmagań. Do walki o tytuł najlepszych stanęło 16 dwuosobowych drużyn reprezentujących restauracje z całej Polski. XII edycja była wyjątkowa ze względu na obchody 300 urodzin Domu Koniaku Martell. Zwycięzcami tegorocznej edycji zostali Jakub Walczak oraz Tomasz Zdrenka z RESTAURACJI ENJOY PLATINUM PALACE RESIDENCE – POZNAŃ.

Mistrzem ceremonii był Dariusz Struciński – wybitny szef kuchni Hotelu Anders

Najważniejszy składnik – wołowina!

Zadaniem uczestników tegorocznej edycji konkursu było przygotowanie potrawy z wołowiną oraz wybór najlepiej komponującego się z nią wariantu koniaku Martell. Jury pod przewodnictwem Pawła Oszczyka oraz Jarosława Walczyka, w skład którego weszły największe kulinarne autorytety, m.in. Adam Chrząstkowski, Tomasz Deker czy Andrzej Bałdyga, oceniało smak, wygląd, kompozycję oraz ekspozycję głównego składnika. Kucharze wzbili się na wyżyny swoich umiejętności przygotowując m.in. roladę z rostbefu ze słoniną, batat pont – neuf, mandarynkę kompresowaną w winie agrestowym, sos czekoladowo – kawowy ze szpikiem wołowym, czy też buraki karmelizowane na miodzie.

Tegoroczną, XIII edycję wygrała potrawa Rostbef wędzony oraz szpik wołowy z konfiturą z cebuli i sosem z czerwonego wina.

Jakub Walczak oraz Tomasz Zdrenka w ciągu 60 minut stworzyli danie z Rostbefu. Wołowina oraz wszystkie dodatki do dania zostały podkreślone głębokim, aksamitnym smakiem koniaku Martell. Trunek ten można podawać zarówno solo jak i jako uzupełnienie posiłku. Jego wyjątkowe aromaty i nuty smakowe sprawiają, że podczas degustacji z poszczególnych składników dania wyłaniają się dodatkowego smaki. – komentuje Dariusz Fabrykiewicz, Ambasador Koniaku Martell, Wyborowa Pernod Ricard.

Trójka wyróżnionych

XIII edycja konkursu była bardzo zaskakująca. Poziom był bardzo wysoki, a młodzi kucharze pokazali to co w gastronomii najlepsze. Innowacyjne pomysły, wyborne smaki oraz wcześniej niespotykane połączenia składników. To wszystko sprawia, że konkurs L’Art de la cuisine Martell na stałe zagościł w kalendarzach kulinarnych mistrzów. Dzięki konkursom takim jak ten, mamy możliwość poznania i odkrycia młodych talentów gastronomicznych. Dodatkowo L’Art de la cuisine Martell zaliczany jest do grona konkursów wchodzących w skład Kulinarnego Pucharu Polski, co czyni go niezwykle prestiżowym – komentuje Dariusz Struciński.

GALERIA ZDJĘĆ


Tegoroczni laureaci konkursu:

I Miejsce

JAKUB WALCZAK I TOMASZ ZDRENKA
RESTAURACJA ENJOY PLATINUM PALACE RESIDENCE – POZNAŃ

II Miejsce

Filip Stępień i Dawid Ślęczka
Hotel Galaxy Restauracja Andromeda – Kraków

III Miejsce

Daniel Olas i Dawid Szkudlarek
Hotel Zdrojowy PRO VITA i Folwark Folińscy – Kołobrzeg


Wiecej o marce Martell:

Martell został założony w 1715 roku w regionie Charente przez Jeana Martella i jest jednym z najstarszych pośród wielkich Domów Koniaku. To co wyróżnia Martell od innych koniaków, to metoda podwójnej destylacji w tradycyjnych alembikach, jedynie sklarowanej części wina, która pozwala na wydobycie esencji wina zwanej eaux-de-vie. Używane w procesie produkcji winogrona pochodzą z 4 najlepszych “crus”, czyli “obszarów upraw”- inaczej regionów prowincji: Borderies, Grande Champagne, Petite Champagne oraz Fins bois. Beczki używane przez Martell w procesie dojrzewania eaux-de-vie wytwarzane są z drobnoziarnistego rodzaju drewna dębowego z lasów “Troncais”. Rodzina koniaków Martell na polskim rynku składa się z: Martell V.S., Martell V.S.O.P., Martell X.O, Martell Cohiba, Martell Chanteloup Perspective i Martell L’Or.

Organizatorem Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’Art de la cuisine Martell jest Hotel ZAMEK RYN**** należący do Grupy Anders przy merytorycznej współpracy Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Patroni medialni wydarzenia:, Food Service, GazetaOlsztynska.pl, Gazeta Giżycka, gastronomianaobcasach.pl, Kuchnia+, Newsgastro.pl, Papaja.pl, Poland100bestrestaurants.pl, Poradnik Restauratora, Smarten PR, SlowLife, WM.pl, Wyborcza.pl.



 

Zobacz na mapie
Newsletter
Ta strona używa COOKIES.

Korzystając z niej wyrażasz zgodę na wykorzystywanie cookies, zgodnie z ustawieniami Twojej przeglądarki. Więcej w Polityce prywatności.

OK, zamknij