Hotel Zamek Ryn
przyjazd
29
mar 2024
wyjazd
30
mar 2024
kup voucher
Hotel Zamek Ryn
L'Art de la cuisine Martell 2016
  1. Strona główna
  2. Wydarzenia
  3. Szczegóły wydarzenia

L'Art de la cuisine Martell 2016

XIV edycja Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej.

 



5 marca 2016 roku XIV – wieczny Zamek krzyżacki Ryn usytuowany w samym sercu Krainy Wielkich Jezior Mazurskich przeżył nie lada oblężenie. 16 dwuosobowych drużyn reprezentujących najlepsze restauracje w Polsce stanęło do kulinarnych zmagań o puchar Martell. Zwycięzców XIV Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej - Mateusza Bogdańskiego i Artura Kuchnia z Hotelu Heron – wyłoniło jury pod przewodnictwem Pawła Oszczyka. Mistrzem ceremonii był Dariusz Struciński – wybitny szef kuchni Hotelu Anders. Zaś całą imprezę poprowadzili Karol Okrasa i Dariusz Maląg, którzy od wielu już edycji konkursu świetnie spełniają się w tym martellowskim duecie.



Zgodnie z regulaminem konkursu L’Art de la cuisine Martell 2016 zawodnicy wystąpili w czterech odsłonach na specjalnie przygotowanych do konkursu stanowiskach.  Na skomponowanie każdego  dania kucharze mieli 1 godzinę. Kulinarnym tematem przewodnim tegorocznej edycji konkursu - a tym samym głównym produktem, który musieli w swoich daniach wykorzystać zawodnicy – była Brytyjska Świeża Jagnięcina Kulinarna, do której musieli dobrać najlepiej komponujący się z nią wariant koniaku Martell.

Sponsorami strategicznymi konkursu byli: AHDB Brytyjskie Stowarzyszenie Producentów Wołowiny i Jagnięciny oraz SOKOŁÓW S.A.


Potrawy oceniane były przez trzy zespoły jury – pierwszy to JURY TECHNICZNE, które ocenia pod kątem sposobu przyrządzenia potrawy, podania i samego jej smaku a zasiedli w nim w tym roku:   Paweł Oszczyk , Jarosław Walczyk, Adam Chrząstowski, Jarosław Uściński i Sebastian Olma. JURY DEGUSTACYJNE  złożone z Szefów Kuchni jak: Tomasz Jakubiak, Tomasz Purol, Patryk Dziamski, Grzegorz Labuda, Tomasz Deker, Marek Widomski - oceniało smak, wygląd, kompozycję oraz ekspozycję głównego składnika. Trzeci zespół to JURY KONESERÓW w składzie: Andrzej Szumowski, Marek Szejbach, Jean-Pierre Garnier, Bogdan Kalus, Tadeusz Rusek przyznało swoją osobną nagrodę.



W tym roku po raz pierwszy w historii konkursu również publiczność miała możliwość oddać swój głos na najlepiej prezentującą się potrawę. Stało się tak dzięki aplikacji mobilnej Smarten. Każdy z publiczności pobierając aplikację stał się członkiem nieformalnego czwartego składu jurorskiego, który również przyznał nagrody.

Zawodnikom kibicowały autorytety ze świata gastronomii, blogerzy kulinarni, gwiazdy showbiznesu, wielbiciele dobrej kuchni oraz wszyscy rządni wielkich emocji kulinarnych, które zapewnia każda kolejna edycja konkursu L’Art de la cuisine Martell.


Laureaci:

1 miejsce

Mateusz Bogdański, Artur Kuchnia

Hotel Heron

2 miejsce
Tomasz Zdrenka, Michał Kowalski
Restauracja Enjoy

3 miejsce
Krzysztof Bielawski, Patryk Głowacki
Restauracja Szeroka

Nagroda Jury Koneserów:
Diana Olechnowicz, Magda Wacek
Restauracja Signature

Nagroda Publiczności:
Dawid Zagrzywiec, Piotr Gipsiak
Courtyard Marriott Warsaw Airport


Poza kulinarnym widowiskiem na publiczność czekało mnóstwo dodatkowych atrakcji jak: warsztaty sushi, pokaz kuchni tajskiej, tasting koniaków Martell, warsztaty koktajlowe, warsztaty cukiernicze, warsztaty z wołowiną oraz prelekcje specjalistów na temat biznesu restauracyjnego i możliwości jego rozwoju.


O marce Martell:

Martell został założony w 1715 roku w regionie Charente przez Jeana Martella i jest jednym z najstarszych pośród wielkich Domów Koniaku. To co wyróżnia Martell od innych koniaków, to metoda podwójnej destylacji w tradycyjnych alembikach, jedynie sklarowanej części wina, która pozwala na wydobycie esencji wina zwanej eaux-de-vie. Używane w procesie produkcji winogrona pochodzą z 4 najlepszych “crus”, czyli “obszarów upraw”- inaczej regionów prowincji: Borderies, Grande Champagne, Petite Champagne oraz Fins bois. Beczki używane przez Martell w procesie dojrzewania eaux-de-vie wytwarzane są z drobnoziarnistego rodzaju drewna dębowego z lasów “Troncais”. Rodzina koniaków Martell na Polskim rynku składa się z: Martell V.S., Martell V.S.O.P., Martell X.O. 

Organizatorem Ogólnopolskiego Konkursu Młodych Talentów Sztuki Kulinarnej L’Art de la cuisine Martell jest Hotel ZAMEK RYN**** należący do Grupy Anders, przy merytorycznej współpracy Fundacji Klubu Szefów Kuchni.


ZOBACZ, JAK BYŁO W 2015 ROKU


Zobacz na mapie
Newsletter

Aby świadczyć usługi na najwyższym poziomie, Serwis wykorzystuje pliki cookies zapisywane w pamięci przeglądarki. Szczegółowe informacje na temat celu ich używania, w tym przetwarzania danych dotyczących aktywności użytkownika oraz personalizacji reklam, oraz możliwość zmian ustawień plików cookies, znajdują się w Polityce prywatności.
Klikając ZAAKCEPTUJ WSZYSTKIE, wyrażasz zgodę na korzystanie z technologii takich jak cookies i na przetwarzanie przez Mazurskie Centrum Kongresowo-Wypoczynkowe "Zamek Ryn" sp. z o.o., Plac Wolności 2, 11-250, Ryn , Twoich danych osobowych zbieranych w Internecie, takich jak adresy IP i identyfikatory plików cookie, w celach analitycznych i marketingowych (w tym do zautomatyzowanego dopasowania reklam do Twoich zainteresowań, mierzenia ich skuteczności oraz przetwarzania danych użytkownika dla celów analitycznych). Zmiany ustawień plików cookies oraz szczegółowe preferencje dotyczące zgód możesz dokonać w ustawieniach.

Zarządzaj ustawieniami dotyczącymi prywatności
Niezbędne pliki cookies

Pliki cookies niezbędne do działania usług dostępnych na stronie internetowej, umożliwiające przeglądanie ofert lub dokonywanie rezerwacji, wspierające mechanizmy bezpieczeństwa, m.in.: uwierzytelnianie użytkowników i wykrywanie nadużyć. Te pliki są wymagane do prawidłowego funkcjonowania strony internetowej. Nie wymagają Twojej zgody.

Analityczne pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające zbieranie informacji o sposobie korzystania przez użytkownika ze strony internetowej w celu optymalizacji jej funkcjonowania oraz dostosowania do oczekiwań użytkownika. Wyrażając zgodę na te pliki cookies, zgadzasz się na przetwarzanie danych dotyczących Twojej aktywności na stronie w celach analitycznych.

Marketingowe pliki cookies

Pliki cookies umożliwiające wyświetlanie użytkownikowi treści marketingowych dostosowanych do jego preferencji oraz kierowanie do niego powiadomień o ofertach marketingowych odpowiadających jego zainteresowaniom, obejmujących informacje dotyczące aktywności użytkownika, produktów i usług administratora strony i podmiotów trzecich. Zgoda na te pliki cookies oznacza, że Twoje dane mogą być używane do personalizacji reklam oraz analizy skuteczności naszych kampanii reklamowych.

Twoje preferencje nie zostały jeszcze zapisane